F. Voskuil oud 13 jaar, 1886

Afgelopen donderdag was ik bij mijn ouders, om mijn moeders verjaardag te vieren. Zij werd gebeld door een oud-collega om te feliciteren, maar deze collega wilde mij ook nog even spreken. Of ik interesse had in een merklap??? JA natuurlijk!!!
I was at my mother's birthday last thursday, when she got a call from a former colleague. She wants to talk to me also. If I was interested in a Sampler??? Yes, of course!!!

Dus 's middags daar naar toe gefietst om vervolgens achterover te slaan van verbazing! Wat een pracht van een merklap!!!! En ik mocht hem zomaar hebben.... Ik ben er nog steeds ondersteboven van!
So in the afternoon I went there and was completely surprised! What a beauty!!! And she wanted to give it to me.... I'm still completely overwhelmed!


F. Voskuil oud 13 jaar, 1886, Zwolle
Er zit nog wel een bijzonder verhaal aan deze merklap. Man van collega (J.) werd een tijdje geleden gebeld door iemand. Ze waren het huis aan het leeg halen van de moeder die was overleden en daar was op zolder deze merklap gevonden. De erfgenamen hebben geprobeerd de merklap terug te brengen bij hun rechtmatige eigenaar. En hebben zo weten te achterhalen dat "MD Voskuil" de moeder was van J. De betreffende vrouw was inderdaad vroeger bevriend geweest met mevr Voskuil. Dus J kreeg na jaren ineens deze merklap in zijn bezit.
Maar waarom geeft hij hem dan meteen weer weg, zou je je afvragen?
J heeft deze merklap nog nooit gezien! Zijn moeder was vroeger handwerkjuf, dus ze kon wel heel goed handwerken en ze koesterde dit soort dingen. Maar deze merklap was voor zover J wist nog nooit in beeld geweest.
De naam "MJH de Groot" op de merklap zei hem ook niets, maar dat zou wellicht de handwerkjuffrouw oid geweest kunnen zijn...
De rest van de familie toonde ook totaal geen interesse in de merklap en omdat ze wisten dat ik er wel van hield, mocht ik hem hebben! En ik ben er superblij mee!!!

Alleen ik heb eens zitten denken; de maakster was in 1886, 13 jaar oud, dus in 1873 geboren.  Dat is 140 jaar geleden! Gezien de leeftijd van J kan dit nooit zijn moeder geweest zijn.... En toen dacht ik, misschien was het dan z'n oma. Maar dat kan ook niet, want die zou een andere meisjesnaam gehad hebben. Maar welke van de Voskuilen is de maakster? Is dat "MD Voskuil" die links staat of "F Voskuil oud 13 jaar"?
Dus eigenlijk is het één groot mysterie! En hoe meer ik erover nadenk, hoe meer vragen ik krijg ;)

Nu ben ik natuurlijk geen expert, historicus oid, dus het zijn voor mij allemaal maar gissingen. Ik heb ook geen idee waar te beginnen om dit uit te zoeken.... Als iemand nog tips of suggesties heeft; ik hou me aanbevolen!

Update: Annie heeft deze trouwakte gevonden: https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/206098086/srcid/21327116/oid/32
Dat zou kunnen betekenen dat "MD Voskuil" de vader is en "MJH de Groot" de moeder, en de maakster waarschijnlijk "F. Voskuil" is. Dankjewel voor deze info Annie!!!

Wat ik wel wil doen is het borduurwerk uit de lijst proberen te halen. Het is niet mooi ingelijst, de lijst en achterkant zijn ooit zwart geverfd en een deel van het borduurwerk verdwijnt links onder de lijst. Dus ik wil graag weten wat er nog onder zit.

Update: Inmiddels is de lijst verwijderd en blijkt er verder geen borduurwerk meer onder de lijst te zitten. Links en rechts zit de origenele zelfkant van het linnen, wat dus precies deze breedte heeft gehad. Het linnen zit met een heleboel kleine spijkertjes gespannen op een houten frame. Brengt mij weer op een volgend dilemma: moet ik het nog verder losmaken of het gewoon maar zo laten....? Verder is het linnen redelijk ongeschonden!

Aan de achterkant kun je de originele kleuren nog goed zien!


Uiteraard ga ik het patroon digitaliseren. Iemand op Facebook zag er alweer een volgende SAL in ;) Maar dat wordt het zeker niet! Hier gaat zoveel werk in zitten....

I'll try to tell the story in English also....
"J" (husband of colleague) was called by someone who found this Sampler on the Attic of her passed away mother. Her children wanted to give back the Sampler to their rightful owners. They found out that "MD Voskuil" was J's mother. And that their mother was a friend of MD Voskuil. So after many years, J suddenly got this sampler.
But why did he gave it away again?
J told me that he had never seen this Sampler before! His mother used to be a needlework teacher and treasured these kind of items. But J couldn't remember he'd ever seen this piece around the house.
He also don't know who "MJH de Groot" was, but this could be the teacher of the one who made the sampler.
The rest of J's family was also not interested in the Sampler, and because they know how much I love it, I could have it! And I couln't be happier with it!!!

But I was thinking..... The stitcher of this Sampler was 13 years old in 1886, so was born in 1873. This is 140 years ago! Because of J's age, this never could have been his mother! Than I thought, maybe it was his grandmother. But she should had another maiden name.... I'm also not sure who the maker of this Sampler is. Is it "MD Voskuil" which is on the left side of the Sampler? Or is it "F Voskuil oud 13 jaar (F Voskuil aged 13 years)" in the center of the piece?
It's a big mystery! And the more I think about it, the more questions I get ;)

Of course I'm not an expert or historian, so it's just guessing. No idea, where I should start searching either... Any tips are welcome!

I do want to take the Sampler out of it's frame. The framing is not very good, and is painted black once. Also on the left side, the stiching disappears under the frame, so I want to know what's there.

Of course I'm going to reproduce the Sampler! But this is going to take some time... So you'll have to be patient!Reacties

Juicybear zei…
whoow prachtig zeg en wat een verhaal er achter, ik ben benieuwd of je nog antwoord krijgt op je vragen. Ja een SAL of kooppaptroon ervan zou zeker super zijn ik hou me in ieder geval aanbevolen:-) Heel fijn weekend toegewenst.
Groetjes Anneke
Elza zei…
Je moet Berthi even vragen die weet er vast meer over.
Maar het is een pracht verhaal en een schitterende lap.
Je weet van de tentoonstelling in Leeuwarden, Merklapverhalen
Groeten ELza.
Cath zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Cath zei…
Is het een idee om via een genealogie site uit te zoeken welke MD of J Voskuil in 1873 geboren is??
Mogelijk dat je op die manier er achter komt wie het gemaakt heeft.

Succes en gr Cathrina

ps aanvulling: geboorte jaar kan ook nog 1872 zijn als er niet exact een datum bij staat. Door de aanvulling is vorige post verwijderd..
ine zei…
Simone, mijn eerste idee toen ik deze lap zag was:
M.D.Voskuil en M.I.H. de Groot zijn de ouders van P.(?)Voskuil, F.Voskuil oud 13 jaar en de maakster en
M.Voskuil de jongste in het gezin.
Wie weet helpt dit je verder.

Wel een hele mooie lap ook al omdat het zo mooi symmetrisch is opgebouwd.
Enne voor een SAL dat zou geweldig zijn. Misschien over een jaar of zo???
Dora zei…
Mooie merklap en een prachtig verhaal.
Lijkt me een leuk werkje om hier een patroon van te maken :-)

Anoniem zei…
Bij het HCO centrum in Zwolle kun je de namen van de personen makkelijk vinden https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/206098086/srcid/21327116/oid/32 Volgens mij kan dit de trouwakte zijn van de ouders van de maakster

Groet,
Annie
Anoniem zei…
Wat geweldig dat je deze merklap zomaar mag hebben-wat een prachtig cadeau!!!
Het is inderdaad en heel werk om het patroon uit te tellen-deed dat vroeger ook wel en ook van kralentasjes,die ik herstelde.
Je kunt bij het gemeentelijk archief in Zwolle navraag doen naar deze namen-succes!
Eb ben benieuwd naar wat er nog meer achter de lijst vandaan komt.
goed weekend
groetjes,Truus uit Drenthe
Anoniem zei…
Bruidegom:Melchior Diederik VoskuilGeboorteplaats:ZwolleLeeftijd:29Beroep:bakkerVader bruidegom:Jan VoskuilBeroep:SchilderMoeder bruidegom:Fenna Elisabeth HartgersBruid:Maria Johanna Hendrika de GrootGeboorteplaats:ZwolleLeeftijd:24Vader bruid:Machiel de GrootMoeder bruid:Johanna WaaijerGebeurtenis:HuwelijkDatum:donderdag 16 juni 1870Plaats:Zwolle

Delink werkt niet,hierbij de gegevens van het Historisch Centrum Zwolle

Groet,
Annie
Gonny zei…
Bofbibs, zoiets mooi te mogen ontvangen...
Mijn idee was hetzelfde als van Ine. Voskuil/de Groot de ouders en de andere Voskuilen broer/zus
Jeanny zei…
Wat een prachtige merklap en je boft even om die zomaar te krijgen ;-) Geniet ervan.
Lieve groet
Monica zei…
Wow, wat een mooi verhaal, en wat een geluk dat jij deze zo maar in je bezit hebt gekregen, succes met de verdere ontwikkelingen (of je er inderdaad een patroon van gaat maken) kijken wij met spanning naar uit
Anoniem zei…
Wat een spannend verhaal en ook een leuk verhaal. Ik hoop zo voor je dat je meer te weten komt. Maar het is een prachtig bezit met een geheim. groetjes Wilma
Patti zei…
So beautiful! And a wonderful story! Congratulations on having such history in your collection :)
Blessings, Patti
Tania zei…
Wat een leuk verhaal! Geniet van de merklap.
Hetti zei…
Prachtige merklap en wat een bijzonder verhaal Simone.
Veel succes met de speurtocht in het verleden!
Groetjes Hetti
Berna zei…
Bofkont!! Wat een prachtige merklap en wat een mysterie.
Wat een mooi verhaal! En merklap is prachtig!
Groetjes, Ineke
Anoniem zei…
Dag,
Heb nog even verder gezocht. Misschien is dit de Fenna Voskuil die dit prachtige merklapje borduurde. Geboorteregister HCO Zwolle https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/138604141/srcid/31076249/oid/32 Zij is geboren in 1874. Eigenlijk een jaartje te jong, maar misschien is zij een jaartje eerder begonnen. Veel plezier met puzzelen.

Groet,
Annie
Simone zei…
Klopt Annie! Ik heb inmiddels de hele stamboom compleet (dankzij jouw link) en ben er ook achter wat de connectie met de gulle gever is (zij was zijn half-oud-tante).
Ik zal het morgen hier nog op het blog plaatsen!
Renée zei…
Wat een prachtige merklap met een mooi verhaal!
BONJOUR
You're lucky ! It's wonderfull
Thanks for tell us the story.
Sory for my english...
Good sunday
dany17 zei…
Merci de nous raconter cette histoire !
Martine zei…
Een heel bijzonder cadeau en wat leuk om de stamboom te zoeken.
Jessie zei…
Deze is wel heel apart ook wat de afmeting betreft. Ik zou hem erin laten zitten, anders gaat er misschien meer stuk als je lief is.

Populaire posts van deze blog

SUMMER SAL 2018

Summer SAL 2017, WDI 1832