Bezoek Vaupel & Heilenbeck

Gisteren ging de reis naar Wuppertal in Duitsland. Wuppertal is van oudsher een textielstad en ligt aan de rivier de Wupper. Wat bijzonder is aan Wuppertal is de "Schwebebahn", maar deze was uitgerekend dit weekend buiten gebruik!

Doel van onze reis was een bezoekje aan Vaupel & Heilenbeck, het bedrijf wat het linnenband (van o.a. de Randjes per Week)  produceert. Wat een heerlijk kneuterig, ouderwets, ambachtelijk familiebedrijf!
In deze ogenschijnlijk gewone straat, met gewone huizen, is de fabriek gevestigd.
De niet zo grote ruimte staat helemaal vol met weefgetouwen. (Je kunt er net tussendoor lopen). Allemaal ruim 80 jaar oud en "gered" van de vergane textielindustrie in het Wuppertal.

We kregen een rondleiding van "Der Meister". Deze man bestiert al 27 jaar met maar 2 andere mensen de fabriek.
Op de grote weefgetouwen worden tegelijkertijd meerdere banden geweven.
Voor sommige patronen worden een soort "ponskaarten" gebruikt (vergelijkbaar met een draaiorgel).Zelfs de kleine klosjes linnendraad voor in de spoelen, worden zelf overgespoeld van grote klossen.


 Er gaat ook weleens iets mis...

Hier worden de kettingdraden op grote klossen gespoeld. Voor 200 meter band is 220 meter ketting nodig.


Deze oude machine werd vroeger met de hand gedraaid, maar is eenvoudig voorzien van een motortje.
Op deze "moderne" machines wordt het Aidaband geweven.Op een andere locatie is het magazijn en zijn de kantoren gevestigd.


En in de gangen zijn allemaal gezellige hoekjes gecreëerd met borduurwerken op linnenband. Wat een mogelijkheden zijn er hè?Reacties

Marja zei…
Wat leuk om eens te ziens hoe het allemaal gemaakt wordt!,, zo te zien kan je nog wel het een en ander bestellen bij deze kleine firma!
Al met al een leuk informatief weekend, groetjes Mar
Ineke zei…
Oh Simone, wat een prachtige foto's, zelfs ik zou me er daar op mijn plek voelen! Wat mooi en interessant!

Liefs, Ineke
super LEUK en erg interessant :-) !
Cornelia zei…
Prachtige foto's! Ik heb er erg van genoten :)
Mijn ambachtelijke weefhart springt open bij het zien van zoveel moois!
Annelies zei…
Familiebedrijven, zeer belangrijk voor de economie. Dank voor je uitgebreide verslag. Ik geniet er erg van.
Anoniem zei…
Bedankt voor het mooie verslag, ik heb er van genoten .
groeten Binta
Anoniem zei…
Geweldig, dat je daar een rondleiding hebt gehad. Helemaal mooi dat je ons laat meegenieten met die mooie foto,s. Zoals ik het kan inschatten heb je ook weer veel inspiratie opgedaan daar.
Gr. Nardy
wat mooi en leuke ervaring denk ik zo fijn dat je ons mee laat genieten
fijn weekend nog
groetjes Hennie Schrama
ikke zei…
Interessant verslag.
Langs het verslag zag ik een mooi kantje. Wist u dat er in Horst Nrd-Limburg een museum is in de voormalige Zuid Nederlandse Kantfabriek. Daar staan nog klosmachines die tijdens de openingstijden worden aangezet om te laten zien hoe kant machinaal gemaakt wordt.Ook het kantje op uw site wordt daar nog gemaakt.
Groetjes, Karin Janssen
Lous Reesink zei…
Mooi verslag, leuk om te zien!
Yolanda zei…
Kind wat een super leuke ervaring en wat zal je hoofd nu borrelen van de ideeen. Gaaf hoor om al die machine´s zo aan het werk te zien en dan in het magazijn het eind product te zien.
Bedankt dat je ons mee hebt laten genieten.....
Anoniem zei…
Geweldig dat dit niet verloren is gegaan, wat prachtig om te zien!
Anne zei…
Wat leuk, een kijkje achter de schermen bij dit bedrijf. Bij ons in de buurt, in Geldrop, is een weverijmuseum gevestigd. Wij hadden laatst daar een rondleiding en toen werden alle weefgetouwen, van antiek tot modern allemaal gedemonstreerd. Deze demonstraties werden verzorgd door oud-werknemers van de fabriek. Echt heel leuk en interessant om dit te zien. Misschien een gezellig uitje naar het "diepe zuiden".
Renée zei…
Wat moet je genoten hebben! Dank je wel voor het verslag en de prachtige foto's. Bijzonder dat dit bewaard gebleven is.
Mirjam zei…
Bedankt voor de de leuke rondleiding
Guusje, zei…
Wat mooi om te zien wat zul je genoten hebben .
Marga zei…
Schitterende reportage! Daar voel je je als een klein kind in een snoepjesfabriek. Wat prachtig allemaal en geweldig, dat jij daar mocht komen om alles te bekijken en op de foto te zetten. Ik heb genoten en dank je voor het meegenieten!

Groetjes, Marga
Marguerite zei…
Prachtige foto's. Vind dit soort fabrieken altijd zo knap gemaakt. Hoe verzin je zulke machines? En dan laat je ook nog een rendier in nachtpon zien met een hartje aan zijn of haar gewei. Ik ben flieft.
Groetjes Marguerite
Anoniem zei…
In Duitsland had men veel van deze fabrieken maar mijn moeder heeft daar in de jaren veertig in moeten werken en heb daarom moeite om er naar te gaan kijken.
Pouwla zei…
Heel mooi om te zien Simone! Dak je wel voor deze rondleideing!
Liefs Pouwla.
Wat een indrukwekkend en informatief verslag. Heel leuk om te zien waar het band vandaan komt. Vorige maand was ik in het Textielmuseum in Tilburg, daar staan ook zulke machines. Dank voor al deze foto's!
Margriet
Wat zit daar nog een kennis bij dat familiebedrijf! Super, dat deze machines gered zijn en nu nog zulke mooie dingen maken. Zoiets mag toch niet verloren gaan...
Hobbyrita zei…
Mooi verslag, dit wist ik niet dat je daar het fabriekje nog kon vinden. Leuk en interessant zo'n rondleiding, zeker als het over je hobby gaat :-)
Grtjes, rita.
Annelein zei…
Wat een leuk verslag.
myriam zei…
hoi ben je ook al eens bij de kantfabriek in horst geweest is ook interessant zie je ongeveer de zelfde techniek van weven

Populaire posts van deze blog

Zigzag band

SOED IDEE BLOG VERHUIST!!!