Door het oog van de naald


De eerst bekende naalden stammen al uit het Stenen Tijdperk en staan aan de basis van al onze huidige textiel en mode. Ook nu nog zijn naalden het onmisbare gereedschap van iedere handwerkster!
Het is dan ook belangrijk om de juiste naald te kiezen, voor het soort handwerk dat je doet. Er zijn naalden met grote ogen en met kleine ogen, met scherpe punten en zonder punten, kort, lang, dik en dun...
Behalve het soort handwerk, hangt het ook nog af van je persoonlijke voorkeur.

Deze toch maar liever niet...
Zelf doe ik altijd heel lang met mijn naalden, tot ze letterlijk versleten zijn. Maar sommige mensen "vreten" ze en zijn ze altijd kwijt of breken ze steeds.

Stop maar met zoeken in de hooiberg!

Naast de immens populaire bolletjesnaalden, heb ik sinds vorige week deze display met 24 verschillende pakjes naalden van John James, in mijn winkeltje. John James is een Engels bedrijf, wat al sinds 1840 kwaliteits naalden produceert.
In het assortiment vind je diverse soorten naalden voor het handwerken (dus geen machine naalden). Zo zijn er stopnaalden, naainaalden, quiltnaalden. borduurnaalden met punt en zonder punt. In diverse afmetingen en ook in handige assortimentsverpakkingen met meerdere maten in een pakje.
Hoe hoger het getal van de maat, hoe fijner het naaldje is.
Ik weet niet precies hoe het bij de naai- en quiltnaalden zit. Maar de maat van de borduurnaalden is aangegeven in het aantal naalden wat in een inch past. Dus van een maat 24 borduurnaald, passen er 24 naalden in een inch.

Kies bij het borduren een niet te kleine naald. Je naald "opent" de stof, waardoor je draad minder hard slijt. Maar ook hier geldt weer dat het van je persoonlijke voorkeur afhangt.

Je vindt de naalden HIER in de webwinkel.


Reacties

Carin zei…
Bij quilten is het zo dat hoe hoger het nummer, hoe dunner de naald is, dus 12 is dunner dan bv. 8 ;-)
Rita Janssen zei…
Heel interessant verhaal en inderdaad, je kiest beter de juiste naald!
Grtjes, rita.

Populaire posts van deze blog

SUMMER SAL 2018

SCHEMA SUMMER SAL 2018